WordPress 3.5: Oppgradert og oppdatert

WordPress 3.5 ble lansert like før jul i 2012. Nå likner det mer og mer på en fullblods publiseringsløsning. Det er sågar kommet en sikkerhetfiks og oppdatering til 3.5.1

De som er jazzhippier fra før, digger jo at Matt Mullenweg navner versjonene etter jazzens storheter. Denne gangen er det Elvin Jones, legendarisk trommeslager, som er honorert. For de som sleit seg inn på jazzfestivaler i Norge i det forrige århundret – de husker Elvins heftige rytmeslag i både Molde og Kongsberg. De som er såpass oppi åra at de har vanket på Club 7, vet også hva jeg snakker om. Med god margin kan han betegnes som en sann Norgesvenn!

Bruk av medier prioritert

Det brukere har trælet mest med, når de publiserer med WordPress, er  bilder og slikt. Altså det som puster liv til teksten. Nå er dette med ett blitt like enkelt som å skrive tekst. Nesten!

Kikk litt på videoen under, så ser man noe av enkelheten i dette glimrende verktøyet.

Det er blitt meget enkelt å opprette en blogg. Det er imidlertid visse forutsetninger i topplokket til digitalpiloten. Fortsatt. Og det er en del som må være på plass, selv om det går så det griner med å laste opp bildene til nettstedet. Det er her man har gjort det litt enklere enn før.

Et bilde snakker som kjent mer enn tusen ord. Men det er fånyttes med bilder, om det ikke er knyttet kommentarer i bildetekster. Ikke alt er selvforklarende.

Før måtte man fikle seg fram. Nå er det lagt til rette for å gjøre de fleste endringene og tilpasningene med en gang. Så som bildetekster, plassering, utseende, etc. Alt skjer i ett og samme skjermbilde. Glimrende!

For den teknisk begavete er denne videoen kanskje til hjelp (NB! på engelsk):

Lagring alfa og omega

Løsningen med dra-og-slipp betyr imidlertid at det største problemet nå blir lagringen av filene. Dagens fotoapparater har blant annet solid oppløsning. Jada! Men de opptar saftig mye plass.

Knepet er å tilpasse størrelsen til nettpublisering. Det er i dag hensiktsløst å laste inn bilder på 14 og 16 MB, når skjermer og annet ikke yter bildene rettferdighet, tross alt.

Personlig liker jeg å bruke Googles bilderedigeringsprogam Picasa. Profesjonelle fotografer har behov for Adobe PhotoShop, e.l. Vi andre kyborgere har det ikke. Og Picasa er jo dundrende gratis, ikke sant?!?

Ved å eksportere bilder til en egen mappe på PC’en eller enheten/-e, får jeg samtidig redusert bildene til 1200 eller 1600 punkter. Gjør det! Samtidig får jeg lagt til et vannmerke, til og med. Så slipper jeg å tenke mer på opphavsretten, i samme slengen.

I tillegg tilbyr Picasa – i likhet med Microsoft Sky Drive, Apples iCloud og liknende – nettbasert lagring. Med litt gjennomtenkt bruk, er det mer enn nok plass til å lagre bilder på et litt sikrere sted enn en enhet som ramler i do, som braser i gulvet, osv.

I øyeblikket tilbyr Picasa en webbasert løsning på 5126 MB, altså 5GB. Det er mye plass, rett og slett!

Lagring = organisering

Gjør jeg dette, får jeg samtidig organisert de bildene jeg mener har mest for seg i framtida. Alle bildene jeg tar, er tross alt ikke like gode.

Sånn får jeg ordnet de bildene som er vettuge å ta vare på, i ett grep. Ved en diskkrasj er det samtidig gjemt unna på et litt smartere sted enn bare hjemme «på stabburet».

Er man riktig fingernem og stinn av hukommelse, så er det meget klokt å registrere seg på flest mulige steder. Dropbox tilbyr 2GB, Bitcasa har for tiden svimlende 10GB,

Dropper man bilder hist og pist, så er man i mål – om noe skulle hende. For det er ikke til å komme fra at man er tett på et nervøst sammenbrudd om nettbrettet ramler i do eller blir rappet, mobilen kneler av ymse og ofte uforklarlige årsaker, eller man skal oppgradere tekno-parken. Dette er den fremste tidstyven av dem alle – i samtlige hjem.

Adekvat lagring betyr i tillegg at man organiserer bildene. Med ett blir det ikke fullt så trælete å finne bilder og filer igjen. Hardware.no har testet noen av nettskybaserte tjenester. Les den artikkelen!

Nettskyen neste!

I det siste har to saftige tilbud kommet. Begge tilbyr gratis nettskylagring.

Mega holder til i New Zealand, og er fortsatt i beta. De tilbyr 50 GB til de som kommer først til mølla. Det samme tilbyr Box.

Antakelig må en regne med at prisstrukturen blir endret – bare man har skaffet seg nok brukere. For de som har skaffet seg tilbudet, skal visstnok gratistilbudet stå fast. I vår digitale alder er det et begrep med stadig mer relativ tyngde…

For de som ikke er like språkmektige, framstår Mega som kanskje det beste tilbudet. Her er det et norsk brukergrensesnitt – hvis man benytter nedtrekksmenyen øverst til høyre!

Tilpasset visning

Den fremste trenden akkurat nå er såkalt «responsivt» design. Eller det som jeg personlig kaller tilpasset visning. Det er ikke mer komplisert enn at publiseringsverktøyet hermer visningen etter den enheten som nettsidene vises på.

Det er en god grunn til at aviser og magasiner er stilt ut slik de er i aviskiosken. Profesjonelle publikasjoner bruker i tillegg store ressurser på bladbunad og trykkeriressurser, for at vi skal bli lokket til deres trykksaker og kjøpe dem.

Det samme gjelder nettsider, naturligvis. Mange nettsteder lesser ned sine sider med for mye innhold til at leser/-ne klarer å forholde seg til det som de fleste har på forsiden. Jeg er ikke noe unntak, dessverre. Lenge var jeg opptatt av at mest mulig skulle og måtte med på forsiden. Nå har jeg innsett at det er de enkle sidene med en lett tilgjengelig navigering som kanskje er det nettstedet som fungerer best.

Utfordringen i dag er at vi kikker på blogger, ser videoer og knoter med våre digitale duppeditter i et hvert ledig øyeblikk. Alt ser ikke like innbydende ut med knøttsmå skjermer – i motsetning til en  24 tommers PC-skjerm med full HD eller en 55 tommers TV-skjerm med likelydende spesifikasjoner, heller. Da skal det mye til å få nedlessede forsider inn i en mobil med omtrent 3 tommers skjerm, for eksempel, selv om WordPress 3.5 har fått støtte for Retina-skjermer!

Behovet har meldt seg med kraft at nettpublikasjoner blir vist på en adekvat måte. Dette er blitt en hel liten industri, selv i WordPress. Kikk innom Utseende i Kontrollpanel  dersom man har en blogg på dotcom. Da får man opp temaer med en gul etikett for et Premium-tema,

Dette er ikke annet enn et mas om penger, hvis man har behov for slikt. Personlig har jeg til gode å bli fristet. Årsaken til at jeg mener det er klokt å styre utenom, skyldes at de fleste får mer enn nok å bryne seg på i det  som er gratis. Som kjent er det beste i verden nettopp det: gratis!

Etter en versjonsoppdatering i fjor, fikk vi et mye enklere innblikk i hvilke temaer som er best tilpasset ens nettsted. Man finner også dette under UtseendeKontrollpanel. Under hvert tema som kommer opp, kan en få prøvd det ut – ved å trykke på Live forhåndsvisning dersom temaet er installert. Gjør det – hvis noe frister! I motsatt fall er det enklere å slette ubrukelige temaer enn å klaske lommeboka i disken, hver gang behovet for et litt annen utseende byr seg.

Nytt standardtema

Nytt for WordPress 3.5 er et «minimalistisk» tema: Twenty Twelve. Det vil si at selve utseendet er minimalistisk,  Det betyr et reint og lite utstaffert tema – i motsetning til mange av de foregående trendene.

Kikker man litt i filstrukturen, er temaet alt annet enn minimalistisk – med unntak for at det opptar lite plass i seg selv. Videre har det innebygget funksjonalitet som vi bare kunne drømme om, for kort tid siden.

Det interessante nå er heller at WordPress har fått bygget inn en rekke API’er og solid støtte for Java. Dette gjør at temaene kan egentlig være så nedstrippet som mulig, nettopp slik Twenty Twelve er fordi dette betyr enklere tilpasning for den fingernemme.

Jeg tilhører dessverre ikke dem. Men det begynner å bli en del «tips & triks» ute på nettet, til å tilpasse Twenty Twelve etter eget hode. Det geniale her er «klipp-og-lim» i den åpne kildekoden. Den byr opp til at folk fikler med sitt, og  mer å bygge på enn noen sinne.

Innstikk blir utvidelser

Heretter heter det forresten ikke innstikk i dotcom-versjonen av WordPress. Nå kalles de utvidelser. Det er et langt mer adekvat og generisk uttrykk for hva innstikkene faktisk gjør på nettsteder. Gjennom årene har det blitt mange av dem, også.

Sammen med endringen i oversettelser/begreper, er det et konstant arbeid med å rydde i utvidelsene. WordPress har endret karakter og innhold med årene. Mange av utvidelsene er rett og slett utdaterte, For lengst.

Andre utvidelser har blitt overflødige. Det er kanskje her vi ser konturene av et mer strømlinjeformet publiseringsverktøy. Spørsmålet er selvsagt når disse utvidelsene blir en del av hele plattformen enn kun noe som kunnskapsrike entusiaster kjenner til?

Konkurransen er hard i den digitale tidsalder. Ikke minst når Hvermannsen sitter og knoter i hytt og pine med dingser av alle slag. Skal man tilby et verktøy til det stigende antallet brukere, som kan og vil publisere digitalt, så må det være så komplett som mulig.

Det er her utvidelsene til nå har vært den store fordelen for de fleste verktøyene. Uten stort plassbehov har de enkelt tilført nettsteder bedre funksjonalitet. Utfordringen er imidlertid den at dette gjelder samtlige verktøy, i tillegg til WordPress. Hvis WordPress skal fortsette veksten – uten å bli hengende igjen som en plattform for bloggere – må det hele  strømlinjeformes.

Jetpack

Jetpack for WordPress.com er en av de utvidelsene (plugins) jeg har sverget mest til de to siste årene. Til nå har dette vært forbeholdt de med en blogg hos dotcom. Nå er det sannelig kommet en for oss som liker å gjøre alt på egen kjøl. Da heter utvidelsen imidlertid Slim Jetpack.

Jetpack for WordPress.com har lenge vært en besparing i antall utvidelser. Nå er tiden kommet for alle entusiastene. Gledelig!

Den funksjonen jeg kanskje liker best, er hvordan bildegallerier kan monteres enkelt og uten dyptgripende kunnskaper om koding. De havner der de skal, bare man vet hvordan dette skal gjøres.

Fra før har vi hatt bilde-karusellen. Den åpner seg slik mange av de andre utvidelsene, som ofte var kilent å få på plass tidligere, Da het miraklet det javabaserte verktøyet Lightbox. (Det er slikt en finner i masse nettbutikker, med bilder en kan klikke på). Jetpack har løftet dette et skritt videre, etter min smak…

Med den siste oppdateringen av Jetpack for dotcom-brukerne, har vi fått tilført flere valg. Dette har nok mange har ønsket seg. Før kunne man legge ut bildegallerier, slik de ble lastet  opp, eller i omvendt rekkefølge. Nå kan en i tillegg få flislagte mosaikker (med eller uten et framhevet bilde), eller sågar liten skjerm med en lysbildeframvisning av alle de bildene man lastet opp. Snertent, naturligvis – men suger fart og kraft som utålmodige besøk sjeldent har. Det gjelder jo de fleste… 

Konklusjon

Utviklernes arbeid mot å gjøre WordPress til et komplett publiseringsverktøy (les: CMS = content managemenrt system) er kommet mye lengre ved å gjøre det tilgjengelig for vanlige brukere. Samtidig har de teknologisk interesserte fått langt bredere muligheter heklet inn i selve verktøyet. Dette lover godt, ikke minst fordi det fortsatt kan hevdes med stor troverdighet at «det beste i verden er gratis»!

Print Friendly, PDF & Email

Ros, ris og bauling: