Syd Barrett lever!

Fredag holdt jeg nesten på å begå en katastrofal misere. Jeg hvilte middag innen jeg hadde tenkt meg på Kulturnatt under årets Norsk Litteraturfestival her i Lillehammer. Jeg våknet halv ni, en halv time etter at det annonserte programmet hadde startet. Jeg hastet avgårde og rakk det jeg kom for: Sister Nielsens. Skjermbilder: Terje Storsanden

Alle foto © Terje Storsanden

Utgangspunktet var at jeg gjorde et helt tilfeldig bekjentskap i Parkcafeen i Lillehammer under årets Litteraturfestival onsdag kveld. En stillferdig danske, som presenterte seg som Nielsen, var den som fattet min interesse.

Vi snakket om mangt og mye, deriblant om musikk. Nielsen fortalte meg at han blant mye annet skulle delta på årets Kulturnatt som Sister Nielsens. Jeg lovte på tro og ære at denne konserten ville jeg se, ganske enkelt fordi han sa at han skulle ikle seg kjole og gestalte et slags krysspartnerskap med Karen Blixen og Glenn Close.

Lite visste jeg da. Litt mer fikk jeg vite på Wikipedia, der jeg praktisk talt fikk hakeslepp. Jeg hadde tilbrakt en vakker sommerkveld med en legendarisk multikunstner, en mann som begikk mye mer enn Karl-Ove Knausgård noen gang fikk til i sin seksbinds Min Kamp (2009-2011). En personlighet som jeg ikke kan huske ble nevnt i de artikler jeg leste om mottakelsen av Knausgård, da hans litterære prosjekt ble genierklært her i Norge, så å si over natten. Nielsen hadde imidlertid begått sine litterære verker lenge før Knausgård fikk tørt blekk i skriveren sin. Hvilken eventyrlig tilskikkelse i livets tilfeldige spill med oss mennesker!

Mer hakeslepp fikk jeg da jeg etter mye træl og heft fikk sett Nielsen Sisters. Du store alpakka, hvilket innhold og mening.

Let the Moslems have the Vatican

We’re licensed to die!

Det var en passasje jeg husket mens jeg knipset bilder, lot meg underholde og takket milde makter for at jeg hadde stiftet et slikt bekjentskap. Dette var nettopp slik Nielsen selv sa, en klonet gestalt mellom Karen Blixen og Glenn Close. Jeg så dem begge, ikke minst Janus-ansiktet til Close i en rekke roller, deriblant også 101 dalmatinere (Stephen Herek, 1996). Det var imidlertid det meningssprengte, kontradiktoriske tekstgrunnlaget som fikk meg til å tenke på Pink Floyd. Derfor var det også at jeg til sist tenkte for meg selv at dersom Syd Barrett (eg. Roger Keith Barrett, 1946-2006) hadde levd, ville han såmenn vært med i Nielsen SIsters. Dette var Floyd anno 2013!

Jeg nesten skrek av ekstase, da Nielsen selv spurte henimot slutten på første nummer:

Is there anybody out there?

Skal jeg være ærlig, så sprengte et rungende JA under bringa! Men som en provinsiell konsertgjenger holdt jeg klokelig kjeft. Og det er meget uvanlig – til meg å være…

Her er forresten ett klipp fra YouTube, som traff meg midt i mellomgulvet, dels fordi jeg hadde kraftig anbefalt Nielsen Sisters til en «gammel» flamme. Hun tilhører en Norges og verdens mest undertrykte minoritet: Romfolket. For henne var konserten en solid opptur, i følge henne selv på Facebook.

Etterpå fikk jeg den pure gleden å hilse på Nielsen igjen, og takke for en av dette tusenårets beste opplevelser. Han sa selv at det var helt tilfeldig at han stilte det eventyrlige spørsmålet som hele Wish You Were Here og  The Wall personifiserer og problematiserer –  altså det som i bunn og grunn handler om bandets tap av Syd Barrett. Hvilken opptur, hvilken mening!

Under finner man et galleri av bilder jeg tok under konserten. De er «bustete» fordi jeg ikke hadde tid til å dra med meg et stativ, for å få kommet meg opp i Festsalen i tide. Jeg rakk det med to minutters margin.

Klikk på et bilde, så kommer de opp i et eget visnngsvindu. Bruk deretter piltaster eller klikk for å navigere mellom dem. Som man kan se, er jeg opptatt av å skrive med lys – i praksis det fotografi betyr på gresk. For tiden er jeg grundig fascinert av eks- og impresjonister. Derav et par ruter med litt annet fokus enn fokus, sånn som skarpe bilder, for eksempel. Det ser ut til at det er blitt et par dubletter, grunnet at jeg tydde til NEF-formatet (Nikon er litt sært slik) og siden konverterte dem.

Print Friendly, PDF & Email

Ros, ris og bauling: