Oscar inntar tastaturet

WordPress 3.6 har drøyd lenge i beta. En av årsakene har vært diskusjonen om brukergrensesnittet for innleggsformater. De har vært introdusert siden beta-versjonene ble lansert i slutten av april, men ble vraket til lanseringskandidatene. Nå er WordPress 3.6 offisielt ute. Denne gangen heter versjonen Oscar, for å honorere jazzpianisten Oscar Peterson.

Jeg er – for min del – av den vågale sorten. Derfor har jeg brukt alle lanseringene av beta-. RC1 og RC2 på dette nettstedet. Det er slett ikke anbefalt. Og jeg angret grundig den første tiden fordi jeg mistet mye av det jeg var vant til i bildebehandlingen. Videre så jeg sjeldent poenget med nettopp det de til slutt vraket til RC1: innleggsformater.

Hva er nytt?

Under dette avsnittet finner man en video, der de viser hva som er nytt i WordPress 3.6. NB! Den er på engelsk.

Det er ytterst gledelig at Oscar Peterson er opphavet til Matt Mullenwegs navn på versjonen.

Den karen har jeg faktisk opplevd live hele to ganger. Første gang i slutten av august 1979. Det var i – hold på hattene! – Gjøvik kino, av alle steder. Neste og siste gang var i Konserthuset i Oslo 6. oktober 1982. Da startet Ella Fitzgerald og Martin Drew showet, før Oscars trio inntok podiet.

Store øyeblikk for en ung kar, den gangen. Og min mor gråt av glede, da hun fikk se sitt tenåringsidol, Ella Fitzgerald. Moroa ble ikke mindre, da jeg påpekte at det hadde vært morsomt å se min mormor gjøre like kvikke steg på scenen som henne.

Akk, ja… Det  var en gang!

Nytt standardtema

Det nye standardtemaet heter Twenty Thirteen. Det er grundig introdusert i videoen uten at man nødvendigvis trenger å være særlig stø i engelsk. Bilder taler som kjent mer enn tusen ord. I denne sammenheng er det en viss logikk i det. Temaet er blitt til som netopp en visuell opplevelse for alle enheter en kan kravle rundt i det digitale livet, nå til dags.

Personlig faller ikke temaet umiddelbart i smak. Det skyldes at jeg kanskje ikke er en tradisjonell blogger, hvilket temaet er myntet på. Helt greit for meg. Jeg trives utmerket med temaet fra i fjor, innen jeg kanskje «ser lyset» med årets nyeste tema.

Under panseret

For den som leter etter mye nytt i WordPress 3.6, kan kanskje bli skuffet. Denne versjonsoppdateringen handler mye mer om det som skjer under panseret enn de åpenbart synlige forandringene. Likevel virker det som om utviklerne mer tenker på andre brukere enn de minst dtakyndige. Som meg, f. eks.

Det mest synlige for brukere som ikke har fulgt med i de siste oppdateringene, er hvor enkelt og sømløst man kan laste opp bilder og lirke dem på plass i artikler (les: innlegg, som man konsekvent oversetter med engelske «post» til norsk).

Men som jeg har påpekt før i denne artikkelen, så er det et aber med dette. Det bør utvises varsomhet fordi bilder i dag er i slike størrelser at webhotellet fort blir stappende fullt – hvis og om man ikke nennsomt passer seg. En laster ikke opp bare et bilde ettersom WordPress uten modifikasjoner og forklaringer lager samfulle tre utgaver/størrelser av ett og samme bilde. Dermed er det mye som ligger og lurer bak «saftige» lass av bilder en kanskje aldri får bruk for. Vær forsiktig!

Innleggsformater

Dette er ikke helt enkelt å bli klok på. For min del er de ikke stort å bry seg med fordi jeg ikke driver et stort nettsted, ikke bruker menyer på nettstedet etter hva slags artikler/innlegg jeg legger ut, osv. Da er dette lite interessant og viktig, for meg. Enn så lenge.

Men: Hadde jeg for eksempel vært smart fra begynnelsen av, da jeg begynte å bruke WordPress, så ville det vært en idé med dem. Da kunne jeg lagt de til som overskrifter i menyer, i stedet for at jeg lagde mine kategorier og la dem til meny-lista. Ergo er det jeg som er en gammeldags bruker enn en som sitter sidrumpa og griner av noe som likevel ikke ble noe av.

Nettstedet her bruker et dattertema av Twenty Twelve. Der ligger det inne at man kan benytte innleggsformater, åkke som. Vil man på død og liv ha dette på plass, så benytt standardtemaet fra i fjor. Altså: I Twenty Twelve glir det inn i livet på nett uten større om og men.

Årets standardtema, Twenty Thirteen, har sikkert dette på plass, også. Videoen over poengterer bruk av menyer etter hvilket format man poster på bloggen, sånn at mye tyder på det. Ellers blir jo hele poenget med enkelheten borte. Men sikker er jeg ikke fordi jeg heller ikke har lekt med temaet, så langt.

God blogging!

Print Friendly, PDF & Email

Ros, ris og bauling: