Når Frankie kommer til by’n

Vi har så vidt passert nyttår. Det er tid for innspilling av en ny sesong med Lilyhammer. Første innspillingsdag er i dag. Alle foto: © Terje Storsanden

Det er ikke første gang at de er her. Sesong 3 «skytes» på Lillehammer denne uka. Og i dag ankom selveste Steven van Zandt, bedre kjent som Little Steven i Bruce Sprinsteen E-Street Band, til Lillehammer med tog. Nettopp slik han gjør i hver eneste episode – i de to foregående sesongene. Frankie Tagliano/Giovanni Henriksens «nye» liv i landet langt mot nord er slett ikke over. Little Steven var smørblid som vanlig, da han ankom dølabyen, i følge lokalavisa GD.

Internasjonal suksess

Det må ha kommet som en overraskelse for de fleste at denne serien ble en slik «snakkis» så raskt utenfor Norge. Sesong 3 er derfor solgt til flere land, og produksjonskostnadene er nå på svimlende 120 millioner kroner. Ingen TV-serie har noen gang kostet så mye, og generert mer ståhei omkring byen.

Det vil si at det kostet langt mer den gangen for litt over 25 år siden at Lillehammer ble utropt til OL-by i Seoul, Korea av selveste IOC-bossen, Juan Antonio Samaranch. Han visste ikke bedre da han leste lappen med Lillehammer som vertsby for de 17. olympiske vinterleker i Norge. Forbløffende nok ble det etter 15. september 1988 til at vi lattermildt begynte å kalle hjembyen vår for Lilyhammer til utlendinger, sånn at de skulle evne å uttale navnet på by’n.

Videoen over er hentet fra YouTube. Det er en forbløffeende TV-opplevelse på hele 2 timer. Det føltes som et kvarter mens vi fjetret satt foran TV for litt under 20 år siden, og så kanskje en av de heftigste åpningsseremoniene på TV noen sinne. Jeg husker det som om det var i går.

Også den vinteren startet like mildt og vått som årets. Det vil si at det ramlet ned to meter med snø fra oven i januar, omtrent slik vi får et heftig snøvær nå med sprengkulde. Slik fikk karakteren Frankie Tagliano (Little Steven) en innskytelse, da han skulle flyttes til hemmelig adresse etter å ha tystet på sine mafiavenner i New York. Derfor ville han til Lilyhammer!

1. februar i år skal det forresten markeres at det er 20 år siden vinterlekene fant sted på Lillehammer. Mon det blir like mange på Stortorget denne dagen?

Som i gamle dager?!?

Under er det et galleri med bilder jeg knipset i ettermiddag. Da holdt de på å rigge til opptak ved hjørnet til Rica Victoria Hotell i Storgata ved Lilletorget. Altså ved inngangen til det som for 20 år siden ble hetende «Stågata» fordi opptil 150.000 mennesker tråklet seg gjennom gågata hver bidige dag under lekene i 1994.

Da eksisterte fortsatt «Hjørnet». eller Victoriahjørnet som utestedet het, så lenge det var en del av hotelldriften. Nå er det oppsplittet til egen restauratdrift som DUS.

Hjørnet var byens absolutte samlingspunkt. Høsten 2012 åpnet det nye restaurantdrift der, etter at Dolly Dimple ga opp for noen år siden. For oss lillehamringer vil det aldri bli hetende noe annet enn Hjørnet. Mon manusforfatterne – etter et par sesongers fartstid – har skjønt at det er nettopp her «ting & tang» skjer i byen? Det er innfallsporten til «syndens» gate i Lillehammer. Det er oppetter den at utelivet florerer natterstid i Lillehammer, enda de lokale sverger til Paddy’s og Haakon’s litt lenger bort i Storgata, nå for tiden.

For meg og mine jevnaldrende er og blir det der de foretar opptakene sine at vi tråklet oss gjennom 1970- og 80-tallet. Jeg er blitt fortalt at det var slik for de som er enda yngre. Og det gir et nostalgisk blaff av fordums prakt at det er TV-kraner og store spotlights inne på Hjørnet.

Selv vår lokale prosahøvding, Jonny Halberg, skriver om stedet i sin siste roman 1983 (Kolon, 2012) – enda vi egentlig ikke blir presentert for noe navn på småbyen han sikter til. Likevel er det liten tvil om hvilken by det er snakk om. Og jeg har da hatt mine verbale bataljer med Jonny, den gangen vi gikk i hver vår klasse på engelsklinjen ved Lillehammer gymnas 1978-81.

Print Friendly, PDF & Email

Ros, ris og bauling: