Nye tider i det nye kontrollpanelet

WordPress ble oppdatert til versjon 3.8 i oktober. Før jul fikk vi en sikkerthetfiks, slik at vi i øyeblikket har en «stabil» 3.8.1. Og ganske snart foreligger 3.9. Det skjer en rivende utvikling av plattformen. Foto: Terje Storsanden

Jeg sier og skriver «stabil» versjon fordi ingenting er nettopp dette lenger. Det er som om navnet på versjonen, Parker, yrker på opphavspersonen: Charlie «Bird» Parker. Det har gått fort, for swingende…

Video: TouTube

Automatiske oppdateringer

Versjon 3.8 har bakt inn at nettsteder oppdateres automatisk, for de fleste installasjoner. Det er både skitt og kanel.

Så å si dagstøtt får jeg epost om at dette nettstedet er oppdatert, siden jeg oppdaterte til 3.8.1. Det blir fort fire meldinger daglig, har jeg erfart i det siste. En for å gi meg beskjed om at nettstedet er satt i vedlikeholdsmodus. Så kommer en melding om at oppdateringen er fullført. Og sannelig skjer det samme én gang til i døgnet.

Slikt kan bli enerverende. Jeg velger å se dette litt an. Det kan jo hende at meldingene vil gi meg noe mer enn generisk irritasjon, hvis og om jeg misser noe. Det hender jo ganske ofte…

Det nye kontrollpanelet

dash-mockup

Det vi ble lovet i fjor høst, det fikk vi i oktober i fjor: et nytt kontrollpanel. Det har et sterkere visuelt preg enn det vi har sett i mer enn ti versjoner. I følge de som vet slikt, er fokuset på ikonografi helt i tråd med den rivende digitale utviklingen, der nettbrett og smarttelefoner er den nye «vin» i teknologibransjen. Slik har det imidlertid vært i noen år nå.

Snart skal kanskje dette smelte sammen med en skjerm nær meg? På den får jeg kanskje nettapplikasjoner til å skrive på dette nettstedet, hvis og om jeg skaffer meg en berøringsskjerm og et tastatur som stråles ned til kjøkkenbenken, e.l. Samtidig vil Dagsrevyen antakelig ligge oppe i venstre hjørne.

Alt dette er med som «nissen på flyttelasset» mens man egentlig skal spise mat, vaske opp og klippe tåneglene. Eller slik innbiller jeg meg at teknologibransjen har tenkt seg den nye, digitale verden og såkalt multitasking.

WordPress sies å ha hengt med i den svingen, i og med siste oppdatering. Og det nye kontrollpanelet er staselig å se på. Tommel opp for det!

Mindre staselig er det at språkpakker ikke oppdateres i samme tempo. Ergo griner det i øynene at det som før het «Akkurat nå», det heter «At a glance» idag – enda det går ut på det samme, språklig sett.

Det er mulig at det er jeg som skal laste ned po-filen fra Polyglot og skifte ut den gamle. Da blir det litt skitt at vi har automatiske oppdateringer, kanskje?

Utvidelser viktigst

Det flasker seg for det visuelle inntrykket av WordPress. Med en håndfull utvidelser blir dette mer og mer et komplett publiseringsverktøy. For når alt kommer til alt, så er det utvidelsene som frisker opp mitt nettsted – med de tingene jeg ikke evner å kode meg til selv.

WordPress kommer slett ikke ut av boksen, slik det framstilles av de som arbeider med dette dagstøtt. For oss novisene (newbies, altså) er det fortsatt mange alen igjen til et ferdig resultat. Og i hvert fall nå som en del oversettelser ikke harmonerer med eldre versjoner.

Her er en bunke jeg ser som et minimum:

  1. Jeg har i likhet med svært mange Jetpack for WordPress. Den utvidelsen forsyner meg med en rekke ting jeg har glede av, så som innstillinger av bildegallerier, tilpasning for video, nettverksinnstillinger, osv. Jetpack forutsetter imidlertid at du har en konto hos WordPress.com. En del velger å stå over det og går glipp av utvidelsen. Du finner den her.
  2. En ny og annen utvidelse jeg har stor glede av for tiden, er Drafts Dropdown. Det gjør at jeg får tilgang til kladder i menylinjen øverst. Hendig. Særdeles hendig fordi jeg får tilgang uten å gå omveien om kontrollpanelet. I stedet får jeg opp en liste med mine siste kladder, med en gang.
  3. En utvidelse jeg har blitt glad i det siste, heter Just Writing. Denne tilfører flere knapper til det store krivevinduet, altså det som før het «distraksjonsfri modus», men som igjen heter bare «Just Write». Før måtte man pendle mellom visuell og tekst – de to fanene man ser øverst til høyre i skrivevinduet normalt, eller øverst til vesntre når man hentet opp det store vinduet – og kode inn forskjellige tekstattributter. Med denne utvidelsen er dette en saga blott, hvis og om man foetrekker å skrive i forstørret vindu. Det er den knappen man ser nest sist fra venstre i vinduet for «Rediger innlegg».
  4. En utvidelse som har vært med meg lenge, er wp-Typography. Ja, jeg vet den ikke oppdateres lenger. Men den gjør like fordømt susen for de tingene jeg mener er viktige: lesbarhet, orddeling, osv. Slikt som typografer er opptatt av, men som jeg ser mindre og mindre av i trykte medier, reklame, m.m. Trist, men et faktum: Skrift er ikke hva det en gang var, til stor sorg for ekte typografer…
  5. Likeledes kan det hende at andre vil skrive ut det man har knotet ned. Da er Print Friendly nettopp det man trenger. Utvidelsen setter opp en knapp, som man velger i oppsettet, og så er dette ordnet. Panser-utvidelse!

Ellers er det flust opp av utvidelser i utvidelsesområdet hos http://WordPress.org

I skrivende stund er det opp i mot 29.000 utvidelser å velge mellom. Det sier ikke så reint lite. Mange er utdatert, så vær obs! på at det til høyre er en dato for når man oppdaterte utvidelsen sist. Særdeles viktig nå som de har lugget ut en del under panseret, som helt klart vil få betydning for utvidelsenes framtid dersom de ikke oppdateres kontinuerlig. Det kommer også opp et varsel dersom utvidelsen ikke er oppdatert etter et visst intervall. Lurt å tenke på – inntil dugnadsgjengen får luket ut mye daukjøtt!

Digital selvransakelse

Jeg har vurdert nettbrett som en del av min digitale hverdag. Det vil si at jeg sågar har et 7-tommers sådan. Det kan i praksis knapt kalles et nettbrett. Tregt som juling er et ankepunkt. Men det fikk meg til å tenke og stille det eksakt viktigste spørsmålet: Trenger jeg virkelig en slik dings?

Etter å ha gransket hode og nyrer, ble det oppløftende svaret nei. Mitt digitale konsum er knyttet til hjemmet, og jeg er billig i drift. Jeg forlater ikke hjemmet, med andre mål for øyet enn en spasertur. På sistnevnte er det mer enn nok med en mobiltelefon, hvis og om jeg blir oppringt. Jeg har ingen andre behov som ufør og utenfor arbeidslivet.

Jeg har selvsagt en smarttelefon. Den kaller jeg mer presist for en idiot, dagstøtt! Jeg rekker f. eks. jo aldri å vifte tilstrekkelig med fingre eller tær til å få tatt den hersens telefonen. Derfor ender jeg med å ringe den som ringte meg tilbake. Slikt burde vi få et regelverk for, i pakt med Bård Tufte Johansens alternative nyttårstale:

«Mitt håp er at regjeringen kan ta tak i dette med oppringing ved avbrutt telefonsamtale… Antakelig går 10—12 årsverk tapt i dette kaoset. Hva med et nytt regelforslag som trer i kraft ved inngangen av 2014: Den som opprinnelig ringte den andre, er også ansvarlig for å gjenoppta samtalen etter brudd.»

Dagbladet, 31.12.2013

Det vil si at jeg føler meg mer og mer utdatert. Eller at jeg ganske enkelt har blitt mer kritisk til det forbruksmønsteret som det digitale liv «pusher» på oss. Folk trenger et avbrekk, avkobling, frikobling, etc. Det får de sjeldent.

Jeg har, som et forsiktig tiltak, begynt å slå av PC’en. Spaserturer er like oppløftende som en stillferdig dag hjemme på sofaen eller foran TV. Jeg fikler selvsagt med duppedingsene. Men i 2014 håper og tror jeg det digitale konsumet skal bli mindre enn på minst ti år. Livet er for kort til at det kan passere på utsiden av stuevinduet!

God blogging!

Print Friendly, PDF & Email

Ros, ris og bauling: