Den lyse tid 2014

Det er høysommer i dølabyen. Dagene glir umerkelig forbi mens man trives med utsikten mot Gausdalsskaret og Balbergskampen. Det er der sola går ned hver kveld det er finvær. Og i år har det vært forbløffende mildt og fint. Lenge.

På ørene har jeg som regel musikk fra Ipod’en. Sommerstid spiller jeg gjerne ei skive som ble til for omlag førti år siden. Det vil si en av Herbie Hancocks mange mesterverk: Secrets (1976). Helt siden jeg første gang hørte plata, har den vært definisjonen på bysommer for meg.

I dag har jeg selvsagt tilgang på verdensveven og de rariteter jeg finner der. YouTube er sånn sett en gullgruve. Der fant jeg nylig en live-versjon (videoen i toppen av artikkelen) av den mest plystrevennlige melodien på Secrets. Den heter Gentle Thoughts, og er nifty som en hel konsert for seg selv. Den klistret seg til minnet umiddelbart, og har blitt der siden.

Konsertopptaket er med selveste Jaco Pastorius på bass, Kenny Marvin på sax og James Levi på trommer. Opptaket er fra 1977. Det foreligger ingen levende bilder, kun stills fra turneen. Det gjør ingenting. For her er det i hvert fall to musikere som står umåtelig godt til hverandre. Studioversjonen av Gentle Thoughts er langt mer utstaffert enn det vi får høre fra Ivanhoe Theater i Chicago i 1977. Og det er helt selvsagt det drivet Pastorius tilfører sammen med Hancocks suggestive el-piano som gjør låta til en musikalsk fest.

Høljregn og tropenetter

Juli har så langt bydd på mest sol og tropenetter, og et par styrtsjøer av hovedsaklig varmt regn.

Været her har på ingen måte vært like varmt som det regnet som befolkningen i Gaza har opplevd. Men vi har fått vann inn i en teppebelagt gang. Det gir et slags mikrobilde på at vi i Norge er uhyre privilegert mens man øler over av en trussel mens bombene høljer over sivile mål i Midtøsten. I grunnen litt pinlig, til tross for at det er hyggelig å se at man faktisk har politi i Lillehammer. Nå har de vanket i blant oss!

Gangen er ikke blitt adekvat tørket, slik at nå har det dannet seg alt annet enn godlukt der. Det er foran inngangsdøra mi. Det liker jeg dårlig, men lite får jeg gjort med det. Fram med Herbie og snille tanker!

I tillegg valgte en av mine tidligere studievenninner å avslutte sitt liv. Hun var slett ikke gammel men veldig syk. Så vidt syk at hun til og med fikk livsforlengende behandling, i et liv der hun ikke kunne påregne å levde det livet hun elsket mer enn noe annet. Vi bisatte henne for et par uker siden, i en vakker og representativ seremoni, der sågar stortingspresidenten var blant de som talte. Det var ikke større seremoniell enn vennskapelig og privat. Men likevel…

I dag er Olsok, til minne om Olav den Hellige. Det er et merke i primstaven som minner oss om at sommeren er på hell her i nord.

Under har jeg samlet noen bilder fra det siste kvartalet – til å oppsummere en vår og sommer vi ikke har sett maken til i dette årtusenet! Ennå…

Print Friendly, PDF & Email

Ros, ris og bauling: